Sådan kan du træne nærvær i hverdagen

Mindfulness er en mental færdighed, som du allerede har. Du er måske bare ikke så opmærksom på det.

Kender du f.eks. det, at når du laver rutineaktiviteter, stikker hjernen ofte af, og du forsvinder ind i den mentale ”tanke-tåge” og bliver mindless omkring det, du foretager dig – måske i en sådan grad, at du pludselig opdager, at du gik glip af noget og fx må læse det, du lige har læst, en gang til.

Når noget er virkelig vigtigt eller nyt for dig, er du derimod nærværende, fokuseret og opmærksom på det, som foregår.

Den særlige opmærksomhedsindstilling, som mindfulness er, kan som de fleste andre færdigheder trænes og forbedres hele livet igennem, og der er mange måder at træne mindfulness på – heldigvis, for det er ikke alle, der har lyst til at lære at meditere.

Små opmærksomhedsøvelser
Vil du gerne selv træne dit nærvær i hverdagen, kan det gøre med nogle enkle øvelser. Et godt sted at starte er at blive opmærksom på, de tidspunkter i løbet af hverdagen, hvor du allerede er nærværende og til stede i den aktivitet, du foretager dig.

Måske du var fraværende i en samtale med din partner, eller mens du spiste aftensmad, men var nærværende med dine børn, da I legede med Lego?

Begynd nu at øve dig i at være nærværende i flere og flere aktiviteter, f.eks.

  • når du børster tænder
  • rydder op
  • går tur med hunden.

Husk intentionen om at opleve den pågældende aktivitet mest muligt og uden fordomme om, hvordan den burde eller ikke burde være – brug dine 5 sanser.

På denne måde træner du mindfulness som en opmærksomhedsøvelse i forbindelse med daglige gøremål og øger din evne til at fokusere og være til stede i nuet.

Skærp dine mindfulness færdigheder
Hvis du har lyst til at skærpe dine mindfulness færdigheder yderligere og evt. arbejde med at øge din opmærksomhed på indre tilstande (tanker, følelser, sensationer), kan du kan du gå i gang med mere formelle mindfulnessøvelser. Jeg har lavet en række mindfulnessøvelser med introduktion, som du kan gå i gang med.

Lyt til mindfulnessøvelser

Læs andre indlæg

Menu