Øvelse have

Øvelse: Dit liv er en have – sådan får du det til at blomstre

Benyt denne simple øvelse og få klarhed over, hvad der er vigtigt for dig i dit liv. Hvilke værdier dit liv skal styres af. Vi starter jordnært – nemlig i haven.

Når livet gør ondt, kan det føles som en overlevelseskamp bare at komme igennem hverdagen. De ting, som virkelig betyder noget for dig, kan være blevet udviskede, og du kan have mistet din retning i livet. Måske du føler, at du også har mistet dig selv en lille smule, mistet forbindelse til det, som virkelig betyder noget for dig. Med denne simple øvelse kan du opnå større klarhed.

Hvilke områder af din have dyrker du mest?

Forestil dig, at dit liv er en have. Forskellige områder af dit liv er repræsenteret ved forskellige blomster og planter. Dit kærlighedsliv er måske en rosenbusk, dine hobbier er tulipaner og dit arbejdsliv en brombærbusk.

De fleste mennesker kan godt lide haver, hvor der er plads til mange forskellige slags planter, der kan trives side om side. Det samme med deres liv: At der er en balance mellem forskellige områder af livet. Der kan imidlertid ske det, at et område af livet får næsten alt opmærksomheden. Det kan for eksempel være arbejdslivet, der bliver prioriteret over hobbier og kærlighedsliv. Tilbage til havemetaforen kan man forestille sig, at brombærbusken (arbejdslivet) er begyndt at vokse vildt og kvæle de andre planter omkring sig. Måske får rosenbusken (kærlighedslivet) og tulipanerne (hobbierne) ikke længere tilstrækkelig næring. De begynder derfor lige så stille at visne?

Hvis dit liv er en have, og de forskellige områder af dit liv er forskellige blomster og planter, er du gartneren. Hver dag bliver din vandkande fyldt med en vis mængde vand, som du kan vande din have med. Du kan forestille dig, at vandet repræsenterer din tid, dit overskud, din opmærksomhed, din indsats og din omsorg. Du bestemmer helt selv, hvordan du fordeler det – altså hvilke blomster og planter, der skal vandes og hvor meget.

Have øvelse

Øvelse: Gør dit liv til en blomstrende have

Prøv at danne dig et overblik over forskellige områder af dit liv, som betyder noget for dig. Her får du en inspirationsliste, men fyld selv på, så listen passer til dit liv:

  • Familie
  • Arbejdsliv/uddannelse
  • Venner
  • Fritid og hobbier
  • Helbred
  • Parforhold
  • Spiritualitet/religion

Tænk nu på disse områder en efter en. Tag stilling til, hvor meget du har vandet hvert enkelt område af dit liv den seneste tid. Er det noget, der har fået lov til at fylde for meget i dit liv? Er der noget, der er blevet nedprioriteret? Og afspejler fordelingen af vand den måde, du godt kunne tænke dig, at det var?

Den gode nyhed er, at livet som haven er organisk, og at du har mulighed for at foretage ændringer og omprioritere, hvad du vander. Efter lidt tid vil rosenbusken måske begynde at blomstre smukt igen, og tulipanerne vil atter skyde op igennem mulden.

Bekymringer flyver i flok

Fugle flyver i flok – det samme gør frustrationer og bekymringer

Måske har du nu en have, hvor rosenbusken og tulipanerne vokser smukt ved siden af brombærbusken, og alt er fryd og gammen. Du nyder din have og nyder at nusse om den.

En dag begynder der dog at være en stor flok fugle, der kredser om din have. De skratter og skriger. Nogle dage fylder de mere end andre. Når de dukker op, forsøger du at jage dem væk. Men fuglene er ligeglade med, at du vifter og råber ad dem. De flyver og skratter og larmer, uanset om du lader dem være eller bruger alle dine kræfter på at jage dem væk.

Når du bruger al din tid på fuglene, så ser du ikke, at brombærrene er blevet spisemodne, og at roserne blomstrer. Fuglene er dine bekymringer, din fortrydelse, dine smertefulde minder, dine ubehagelige tanker om dig selv og dit liv. Enhver uønsket og smertefuld tanke kan betragtes som en fugl, der flyver over dig i præcis så stor afstand, at du ikke kan gøre noget for at få den til at flyve væk og aldrig komme igen.

Metaforen illustrerer, hvordan vi kan blive så optagede af at bekymrer os om vores tanker, kæmpe med vores tanker og forsøge at få kontrol over vores tankestrømme, at det helt kan fjerne vores fokus fra de områder af vores liv, vi egentlig helst vil bruge vores livsvand på.

Fuglene skræpper uanset om du giver dem lov til det eller ej, så spørgsmålet er: Vil du bruge din tid og dit liv på at kæmpe med dine indre fugle, eller vil du bruge tid og energi på din have og alle de ting, som skal gro og vokse i dit liv?

4 spørgsmål du bør overveje:

1. Hvilke fugle findes der over din have?
2. Hvor meget tid og energi bruger du på at bekæmpe fuglene?
3. Hvad ville der ske med din have, hvis du lod fuglene skræppe?
4. Er du villig til at lade fuglene skræppe, hvis det betyder, at du kan investere dig selv i at pleje din have?

Øvelsen er inspireret af Kelly G. Wilson – www.onelifellc.com.

Læs andre indlæg

Menu