Når dine tanker forstyrrer dine tankemønstre

Sådan kan du vågne af tanketrancen – få styr på dine tanker

Vi kan være så oversvømmet af vores tanker, at vi misser den rå direkte sansemæssige oplevelse af, hvad der foregår i vores liv. Men sådan behøver det ikke være. Få styr på dine tanker og lev livet mere.

Undersøgelser viser, at mennesker i gennemsnit tilbringer ca. 47% af deres tid optaget af deres egne tanker. Kan du genkende at have læst en hel side i en bog uden at have læst, hvad der stod? Eller har du prøvet at sidde midt i en samtale, men glemme at høre efter, fordi du forsvinder ind i dine egne tanker?

I gennemsnit lever vi knap halvdelen af vores liv leves i vores tanker om at leve. Vi er i en slags tanketrance om, hvem vi er, hvad vi kan og ikke kan.

Tanker er mentale input om virkeligheden, men de er IKKE virkeligheden. Der er kæmpe forskel på at tænke på at svømme og bevæge sin krop omsluttet af vand, mens vi svømmer i havet.

For at få nye erfaringer, kræver det, at vi er villige til, at bevæge os ind på nye ukendte områder på en nærværende og årvågen måde. Hvis vi er fraværende og optaget af vores egne tanker, er der ikke meget plads til at nye erfaringer kan komme ind.

Tigeren er et godt eksempel på vores uhensigtsmæssige tanker

Tanker kan bure os inde

Tanker og fortællinger om, hvem vi er, og hvad vi kan/ikke kan, kan bure os inde.

Et godt eksempel på, hvordan vores tanker kan blive et fængsel, der burer os inde, er hvordan det gik, da den hvide tiger Mohini fik sin frihed efter et liv i fangeskab:

Mohini var en hvid tiger, der i mange år boede i Washington DC National ZOO. De fleste af disse år var hendes hjem et bur på 12×12 fod med jernstænger og cementgulv. Mohini tilbragte sine dage med at vandre rastløst frem og tilbage i det trange bur.

Sidenhen besluttede biologer og personalet i ZOO, at de ville skabe et naturligt levested for hende. Dette sted var på flere tønder land, der var bakker, træer, en dam og masser af vegetation. Det var med spænding og forventning, at de satte Mohini fri i det nye miljø. Men det var for sent.

Tigeren søgte straks tilflugt i et hjørne af det nye område, hvor hun boede resten af sit liv. Mohini vandrede rastløst rundt i sit hjørne, indtil et område på 12×12 fod var ganske slidt, og intet græs kunne vokse.

Vores tanketrance kan måske være den største tragedie i livet

Måske er det den største tragedie i livet, at frihed er muligt, men at der alligevel kan gå år med, at vi er fanget i de samme mønstre. Vi er viklet ind i en slags tanketrance, hvor vi føler os uværdige. Vi vænner os til at fastlåse os selv med selvkritik, fordømmelse og angst, rastløshed og utilfredshed.

Ligesom tigeren Mohini mister vi over tid adgangen til den frihed, som er mulig.

Måske drømmer vi om at give os hen og elske andre mennesker uden at skulle holde igen, føle os autentiske, trække vejret og påskønne al skønheden omkring os, danse og synge. Alligevel giver vi hver dag de indre stemmer, der begrænser vores liv, opmærksomhed.

Selv om vi vandt millioner af kroner i lotto, eller vi fandt den helt perfekte partner, vil denne trance kunne forhindre os i at nyde mulighederne foran os.

Slip fri af dine uhensigtsmæssige tanker

Vi kan lære, at give slip på tankerne og få mere selvkontrol

I modsætning til Mohini, kan vi mennesker imidlertid lære at bemærke, når vi fanges af vores egne overbevisninger og frygt og gøre noget andet, end vores tanker byder os at gøre.

Nyere forskning peger på, at det at betragte vores tanker, som tænkning, giver os mere handlefrihed end, hvis vi begynder, at kæmpe med at prøve at lave vores tankeindhold om.

Først skridt til øget selvkontrol (kontrol over, hvad du gør i dit liv), er øget selvbevidsthed – det vil sige at øve sig i at vågne fra tanketrancen.

Mindfulnessøvelser er træning i, at bemærk hvad din ”mind” er fuld af og øger din selvbevidsthed. Du kan også øge din selvbevidsthed om dine tanker, ved simple dagligdagsrutiner.

Prøv f.eks. at holde øje med, hvor dine tanke forsvinder hen, når du gør forskellig dagligdagsting.

Hvor løber tankerne for eksempel hen, imens du børster tænder? Mærker du overhovedet tandbørsten og tandpastaen? Eller er du i dine tanker i gang med at planlægge dagen?

En anden måde at træne dig selv i at vågne af tanketrancen er at gå en tur i roligt tempo. Undervejs skal du lægge mærke til, om du er bevidst nærværende. Er du tilstede på turen med alle dine 5 sanser? Eller er du fanget ind af dine tanker om noget helt andet?

Kort og godt, bemærk om din tanker er der, hvor dine fødder er, eller om dine tanker er løbet til fortid eller fremtid.

Læs mere om mindfulness

Læs andre indlæg

Menu