Derfor overbelaster Coronakrisen din psyke – selvom du er sund og rask

Få 6 konkrete råd, der kan gøre det nemmere for dig at håndtere tsunamien af frygt og panik, som du måske oplever lige nu

Danmark er i undtagelsestilstand på grund af Covid-19. En grundtilstand af uro og utryghed kan melde sig, og hvis du i forvejen kæmper med nedsat psykisk og/eller fysisk modstandskraft, så kan det skifte fra uro og utryghed, der bølger og op ned, til en tsunami af frygt og panik.

Vi er med i den film, vi helst vil vågne fra

Fra den ene dag til den anden er vi blevet en del af en uvirkelig film. Medierne er fyldt med katastrofale og tragiske nyheder og statistikker om spredning, indlagte og dødsfald. Det påvirker os alle.

 • Vi bliver mere bekymrede for udviklingen og for, om vi eller vores kære vil blive smittede.
 • Vi er nervøse for at smitte andre.
 • Der melder sig en usikkerhed omkring, hvor længe det bliver ved.
 • Vi frygter for, hvilke konsekvenser det vil få for vores liv, vores arbejdssituation og økonomi, for parforholdet eller familien og for samfundet og verden som helhed.
 • Vi kan blive apatiske og energiforladte og opgivende i forhold til at få udrettet noget

Katastrofetanker melder sig, og selvom du måske ikke selv er i risikogruppen for at blive så syg, at du skal på hospitalet, så kan hjernen løbe løbsk. Du kan opleve fysiske symptomer på den stressbelastning, det er at befinde sig midt i en krise og du kan få angstlignende symptomer:

 • tankemylder og bekymringer
 • utryghed
 • uro
 • rastløshed
 • irritabilitet
 • søvnproblemer.

Din hjerne fortæller dig, du er i fare

Hjernen registrerer, at du er i fare og samtidig oplever du en magtesløshed i forhold til at kunne forandre, den situation, du er i. Du kan vaske hænder, spritte af og holde fysisk afstand til andre, men det er ikke nok til at få hjernen til at føle sig tryg.

Selv om du med fornuften godt ved, at det for dig måske bare vil betyde influenzalignende symptomer, så vil følelserne, nervesystemet og hjernen ikke rigtig give slip på, at det føles farligt.

Det er en helt naturlig reaktion, når vi står i den krise, som vi gør, hvor både Statsminister, Dronning og Sundhedsmyndighederne understreger hvor alvorligt, vi skal tage det her.

Pas på dig selv med disse 6 konkrete CORONA-råd

Men frem for at lade dig overmande fuldstændig af frygt, så er der rent faktisk noget, du selv kan gøre i hverdagen for at komme godt igennem Corona-krisen.

Her er 6 gode råd til, hvad du kan rette din opmærksomhed i mod for at komme igennem CORONA:

C – Commit til at drage omsorg for dig selv
Commit dig til at gøre én ting dagligt alene med det formål at drage omsorg for dig selv.

Vi kan drage omsorg for os selv på mange måder, og alle nedenstående punkterne kan være en måde at drage omsorg for dig selv på. Men selvomsorg kan også handle om at stå tidligt op og have nogle timer alene for dig selv eller sige fra over for nogle af de krav, som hverdagen stiller til dig i øjeblikket.

Meditation, yoga, motion og gåture i naturen samt kreativt håndarbejde og havearbejde er aktiviteter, hvor du drager omsorg for krop og sjæl.

O – Observer dine tanker, og sig tak for input, ikke nu
Observer dine tanker, som input fra din hjerne. Du behøver ikke at tage dig af alle de tanker, som hjernen producere i det øjeblik, de dukker op i din bevidsthed.

Nogle gange kan det hjælpe at sige ”tak for input, men ikke nu” og så vende tilbage til dét, du foretager dig lige nu og her med din fulde opmærksomhed med alle dine 5 sanser. Det kan hjælpe dig med at håndtere stress, bekymrings- og katastrofetanker.


R – Ræk ud, vær social og hold kontakt – på afstand og online
Ræk ud, vær social og hold kontakt til andre – på afstand og online. Vi er sociale dyr og kontakt til betydningsfulde andre, er afgørende for vores trivsel – de er vores trygge base og vores sikre havn.

Det har også stor betydning for vores trivsel at være noget for andre. Tilbyd f.eks. et lyttende øre i en telefonsamtale eller din hjælp med indkøb til en ældre bekendt eller nabo.

Ræk ud på afstand, så du ikke bringer dig selv eller andre i risiko.


O – Organiser din dag, lav et skema for det, du skal og for det som er værdifuldt for dig
Organiser dagen, så den har en struktur. Lav et skema, som du kender det fra skolen med de ting, du gerne vil nå.

Planlæg også hver dag at gøre én ting, som gør livet værd at leve for dig. I en krisetid som nu, er der begrænsninger i vores livsudfoldelse, som kan forhindre dig i at gøre mange af de ting, som du måske gerne ville, men du kan stadig handle i overensstemmelse med de værdier, som kendetegner dig som menneske og som er værdifulde for dig. Det kan f.eks. være værdier som kærlighed, tålmodighed, ærlighed, omsorgsfuldhed, venlighed, værdsættelse, taknemmelighed og mange, mange flere.

Overvej hvilke ting, du kan gøre i løbet af dagen som udtrykker de kvaliteter, du gerne vil stå for. Ved at tage stilling til, hvem du vil være og hvad du vil stå for behandler du dig selv og dit liv værdifuldt.


N – Nedsæt og begræns dit medie- og nyhedsforbrug
Nedsæt dit medie- og nyhedsforbrug, så du giver dig selv en pause fra den konstante strøm af breaking news, som fastholder dit nervesystem i en konstant parathed og alarmtilstand. Vælg evt. et fast tidspunkt, hvor du ser/læser nyheder, og undlad at gøre det hele dagen.

Giv dig selv en eller flere off-line dage, hvor du tager en pause fra hele medie-ræset og mærker efter, hvad det gør ved din tilstand og dit humør, når du begrænser den tid, du bruger, på at beskæftige dig med krisen.


A – Accepter de ting, du ikke kan kontrollere og fokuser på de ting, du kan

Accepter de ting, du ikke har kontrol over. Fokuser på de ting, du kan kontrollere.

Du kan ikke kontrollere, hvad fremtiden bringer, hvor længe det varer, eller hvilke konsekvenser det får. Du kan heller ikke kontrollere dine følelser og på magisk vis fjerne den naturlige frygt, angst, uro og bekymring som du oplever.

Men dine handlinger, din adfærd, og det du vælger at gøre her og nu, i dette øjeblik, det kan du kontrollere.  Husk handling gi’r forvandling. Det gør en forskel for os selv og andre, hvad vi investerer os selv i, og hvilke ting vi fokuserer på.

Akronymet er inspireret af Russ Harris ”Face Corona” akronym. Se videoen her.

Læs andre indlæg

Menu