Parforhold i krise: Under pres kan parforholdet komme i fare, og risikoen for skilsmisse stige. Hvilke faretegn skal I holde øje med, og hvilke forholdsregler kan I tage for at passe på jeres forhold både i og uden for en krisetid.
Corona øger risikoen for parforhold i krise
Danmark står i en ukendt situation, hvor familie- og arbejdsliv fra den ene dag til den anden er smeltet sammen, og alt i længere tid har foregået inden for hjemmets fire vægge. Det belaster parforholdet og øger risikoen for et parforhold i krise og måske skilsmisse. Aktuelle tal fra Kina viser en voldsom stigning i antallet af skilsmisseansøgninger som følge af Corona karantæne.
Isolation i hjemmet medfører, at vi ikke får nogen pauser – hverken fra hinanden eller fra børnene. Mange befinder sig i et krydspres mellem at passe børn og passe arbejde. Der er ikke timer nok i døgnet. Ingen tid til dig selv. Samtidig er der måske bekymringer for arbejdssituationen, økonomien eller familiemedlemmers helbred og for den igangværende genåbning af Danmark. Presset fra alle sider kan suge al saft og kraft ud af ethvert parforhold – og pudselig har man et parforhold i krise.
Gamle frustrationer blusser op
Når vi på denne måde presses på næsten alle fronter og fratages mulighed for at gøre de ting, der normalt lader os op, så ryger balancen mellem de krav, der er til os og de ressourcer, vi har.
Når det sker, oplever vi stress og frustration. Vi begynder at blive mere irritable og går hinanden mere og mere på nerverne. Gamle frustrationer med hinandens måder at være på kan begynde at blusse op og forandre den luft, der er imellem jer og som eventuelt børn også skal trække vejret i.
Frem for at trække på vores partner som en ressource og bruge parforholdet som en tryg, beroligende base i en krisetid, begynder vi at se vores partner og alt det han/hun gør eller ikke gør som årsag til frustrationen.
Når det begynder at kortslutte
Når vi begynder at opfatte vores partner som problemet, så falder vi ind i dét, man kunne kalde en ”almenmenneskelig kortslutning”. Det er den kortslutning af logikken, som sker, hvis du begynder at se din partners sårende og generende adfærd som udtryk for brister, mangler og fejl i hans/hendes personlighed, OG du samtidig ser din egen adfærd, som en naturlig reaktion, på dét, din partner gør.
Den almenmenneskelige kortslutning opstår, hvis din egen adfærd forklares med henvisning til situationen
og din partners adfærd forklares med henvisning til personen.
Hvis årsagen til problemerne tillægges din partners personlighed og karaktertræk, sker der også en ansvarsfralæggelse for din egen andel af det, som foregår imellem jer. Det bliver din partner, der skal lave om og holder op med at gøre, som han/hun gør.
Det er dansen og ikke dansepartneren, der er problemet
Den almenmenneskelige kortslutning kan bringe jer ind i et reaktivt mønster, en dans, som fører jer længere og længere væk fra hinanden og som måske også skaber flere og flere konflikter.
Måske du og/eller din partner er røget ind i en ”negativitets bias”, hvor I tolker hinandens handlinger i et mere og mere negativt lys? Måske I helt har glemt at møde hinanden med tillid og nysgerrighed i forhold til hinandens hensigter. Måske I er begyndt at glemme at stole på hinandens gode intentioner og glemmer at få øje på de gode ting, som den anden gør?
I stedet for at se den fælles dans som problemet, får den almenmenneskelige kortslutning os nemlig til at tro, at det er vores dansepartner, den er gal med. Langsomt optrappes problemerne, indtil vi opgiver og ikke længere tror på, at vi kan finde takten sammen igen.
4 tegn på at dit parforhold er i krise
- Optrapning af konflikter med diskussioner om hvem der har ret/uret.
- Nedvurdering af din partner som person.
- Negativ tolkning af de ting, din partner siger og gør.
- Følelsesmæssig tilbagetrækning.
8 gode råd til at pleje parforholdet
- Tag pauser fra hinanden og giv hinanden alene tid.
- Vær nysgerrig på din partner og hans/hendes intentioner.
- Bliv på din egen banehalvdel og udtryk dine behov i stedet for evt. at kritisere og bebrejde.
- Øv dig i at få øje på de gode ting, din partner gør – og udtryk værdsættelse hver dag.
- Gør minimum én ting dagligt med det formål at vise din partner kærlighed og omsorg.
- Vær den partner, du gerne vil være, i ord og handlinger.
- Hold et dagligt møde, hvor I taler om det døgn, der er gået og afstemmer forventninger til den kommende dag.
- Husk det er øjnene, der ser, som er ansvarlige for, hvad de får øje på!